Spataders

Spataders


Aders of venen in de benen hebben als functie het bloed omhoog te voeren richting hart. Daarvoor hebben ze kleine terugslagklepjes. Wanneer deze niet goed werken treedt terugvloei op en spreken we van spataders of varices. De oorzaak is vaak erfelijk maar ook rechtstaand werk en zwangerschappen spelen een rol. Op de dienst Thorax- en Vaatheelkunde AZ Oudenaarde zijn we gespecialiseerd in de aanpak van alle soorten spataders. Hieronder worden de symptomen en mogelijkheden tot behandeling besproken.

Welke klachten geven spataders?

  • zwaar vermoeid gevoel
  • zeurende, doffe pijn
  • cosmetische bezwaren
  • (nachtelijke) krampen of rusteloze benen
  • gezwollen benen en dikke enkels
  • eczeem of verkleuringen van de huid
  • aderontsteking (flebitis), klontervorming, bloedingen
  • veneuze zweer (ulcus cruris venosum) of open been

operatie behandeling van spataders
spataders detail

Mogelijke behandelingen van spataders :

De behandeling van spataders is afhankelijk van hun uitgebreidheid en plaats. Ook de voorgeschiedenis en soms persoonlijke voorkeur van de patiënt zijn bepalend. Het probleem wordt op de eerste consultatie volledig in beeld gebracht met een duplex - echografie. Zo streven we steeds naar een persoonlijke aanpak op maat van elke patiënt. Deze kan bestaan uit één of meerdere van de volgende mogelijkheden:

Radiofrequentie ablatie (dichtbranden)

Dit gebeurt via een fijne catheter die naar binnen wordt gebracht met een prik onder de knie en opgeschoven tot in de lies. De zieke ader wordt zo van binnenuit dichtgeschroeid. Er wordt niet gesneden en geen wonde gemaakt. U heeft hiervan algemeen gesproken zeer weinig last. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving. U hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis.

Klassieke behandeling (stripping)

Via een kleine incisie in de lies of kniekuil wordt de zieke ader afgebonden. Met behulp van een plastieken draad of stripper halen we de zieke ader uit. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving. U hoeft niet te overnachten in het ziekenhuis.

Echogeleide foamsclerose (schuimbehandeling)

Echogeleide foamsclerose (schuimbehandeling)

We prikken de ader aan en spuiten schuim of foam in, gemaakt van vloeistof (etoxysclerol) en lucht. Dit veroorzaakt lokaal een steriele ontstekingsreactie waardoor de bloedvatwand zal verkleven en de ader komt dicht te zitten.

Er zijn geen incisies of wonden. De techniek wordt ambulant uitgevoerd op de consultatie : er is geen verdoving nodig, u kan meteen naar huis en er is geen werkonbekwaamheid.

Sclerotherapie (droogspuiten)

Geschikt voor de fijnste adertjes of spider naevi, die we aanprikken en inspuiten met etoxysclerol. Daarop gaan de adertjes dichtzitten en verdwijnen.

Er zijn geen incisies of wonden. De techniek wordt ambulant uitgevoerd op de consultatie : er is geen verdoving nodig, u kan meteen naar huis en er is geen werkonbekwaamheid.

Sclerotherapie (droogspuiten)

Flebectomies volgens Müller (trapsgewijze excisies)

Geschikt voor kleine en middelgrote spatadertjes die vlak onder de huid liggen. Via sneetjes van 1 à 2 millimeter worden deze met een speciaal instrument verwijderd. De ingreep vindt plaats in het operatiekwartier onder ruggenprik of algemene verdoving tijdens een dagopname.

In de brochures hieronder vindt U meer uitgebreide informatie over ontstaan, klachten en de verschillende mogelijkheden voor behandeling van spataders. Voor nazicht van uw benen en eventueel voorstel tot behandeling kan U een afspraak maken op één van onze drie locaties.

Veelgestelde vragen


Zijn spataders gevaarlijk?

Spataders kunnen zich uiten op vele manieren. Sommige zijn nauwelijks zichtbaar, andere veroorzaken open beenwonden. Strikt genomen zijn ze niet 'gevaarlijk'. Wel kunnen ze esthetisch zeer storend zijn alsook invaliderende hinder (zware vermoeide benen, zwelling, jeuk) veroorzaken. Eens er zich in de spataders flebitis vormt of de huid donkerverkleuring of wonden vertoont, moet er absoluut niet langer gewacht worden ze te behandelen.

Is het waar dat spataders terugkomen?

De spataders die worden weggenomen zijn weg en blijven weg. Mensen met spataders hebben zwakke aders. Afhankelijk van de erfelijke aanleg en risicofactoren (staand beroep, zwangerschappen,...) kunnen zich soms, bij ongeveer 1 op 10 patiënten, nieuwe takjes vormen. Deze zijn echter zelden zo uitgesproken als de eerste keer en evengoed behandelbaar.

Waar stroomt mijn bloed naartoe na een spataderoperatie?

In een normaal gezond been stroomt ongeveer 5 % van het bloed via de oppervlakkige en 95 % via de diepe aders. Bij een operatie worden alleen de zieke oppervlakkige aders weggenomen of dichtgemaakt. De diepe aders blijven zitten en krijgen het zelfs gemakkelijker. Zij zullen instaan voor het terugvoeren van bloed richting hart.

Wat gebeurt er met de dichtgeschroeide ader in mijn been?

Na de behandeling breekt het lichaam de dichtgemaakte ader af, hij 'verteert'. U heeft deze ader niet meer nodig; het bloed zoekt zijn weg via andere aders.

Moet ik spuitjes krijgen na een spataderoperatie?

Normaal krijgt u geen spuitjes. Indien er belangrijke risicofactoren voor thrombose zijn of indien u al eens een thrombose doormaakte, krijgt u wel gedurende 10 dagen spuitjes.

Is het normaal dat ik meer pijn heb enkele dagen na een spataderoperatie?

Het is mogelijk dat er na enkele dagen iets meer pijn optreedt. Dit is een normale, voorbijgaande reactie van het lichaam die goed reageert op hoogstand van de benen en eventueel inname van een ontstekingsremmer (Ibuprofen of Diclofenac).

Hoelang ben ik werkonbekwaam na een spataderoperatie?

Dit is sterk afhankelijk van uw beroep. Lang stilstaan of zitten met de benen naar beneden dient vermeden te worden de eerste weken na de operatie. Ook de gebruikte techniek en uitgebreidheid van de ingreep zijn bepalend. De grote meerderheid van de mensen kan weer aan de slag na een periode van 1 à 2 weken.

Hoelang moet ik mijn steunkousen dragen na een operatie?

De kousen dienen gedurende 1 week dag en nacht te worden gedragen, nadien nog twee weken enkel overdag.

Wanneer mag ik terug sporten?

Ongeveer 2 weken na de operatie kunt u normaal rustig terug beginnen te sporten (zwemmen, fietsen, lopen). Bij eenvoudige spataders kan dit minder zijn, bij een uitgebreide ingreep kan dit langer zijn.